skip to Main Content

Al klaar voor de vakantie? Zo maakt u uw caravan vakantieklaar!

Het vakantieseizoen is van start gegaan! Wat zijn uw vakantieplannen? Wordt het een vliegvakantie, autovakantie of gaat u op reis met de caravan? Het is altijd verstandig om voor de lange reis nog even een paar dingen te checken van uw caravan. Welke? De vakmensen van ABS De Autoschadeherstellers hebben er een aantal op een rij gezet.

Check de koppeling van uw caravan

Weleens opgelet of de roodgroene stift omhoogkomt als de stabilisatorkoppeling op de trekhaakkogel neerdaalt? Hoewel dit een belangrijke aanwijzing zou moeten zijn dat de koppeling goed en veilig op de kogel zit, draaien veel caravanners voor de zekerheid de dissel met het neuswiel een stukje omhoog. Gaat de auto mee omhoog, dan is de koppeling van uw caravan goed tot stand gekomen.

Let op bij afdalen

Vooral op wegen met een helling/afdaling kunnen de (caravan)remmen het zwaar te verduren krijgen. Tijdens het afdalen treedt de oplooprem namelijk vanzelf in werking. Probeer waar mogelijk even gas te geven, hierdoor kan de oplooprem zich ‘strekken’ en krijgen de remmen even de kans om af te koelen. Lukt dat niet, zoek dan regelmatig een parkeerplaats op en pauzeer daar even tien minuten. Zorg er wel voor dat de oplooprem dan gestrekt (dus niet ingedrukt) staat.

Wat is het gewicht van uw caravan?

De Nederlandse politie hanteert een marge van tien procent bij het wegen van het maximaal toelaatbare gewicht van een caravan. Is de gewichtsoverschrijding hoger, dan volgt onherroepelijk een bekeuring. Het is niet bekend of er in het buitenland ook met deze marge wordt gewerkt. Kies daarom het zekere voor het onzekere en zet de caravan voor de vakantie op een weegbrug.

Controleer de bandenspanning van de caravan

Controleer voor elke reis de bandenspanning. En daar hoort de reserveband ook bij! Het kan overigens helemaal geen kwaad om zo nu en dan ook eens te checken of de wielbouten nog goed vastzitten. En dat doet u natuurlijk met een wielsleutel, niet met de slinger van de uitdraaisteunen!

Brandstofcodes in Europa

Staat u in het buitenland bij het tankstation, dan leest u: sans plomb, super Bleifrei, senza piombo, gazoil. Wat bedoelen ze nou precies? Welke brandstof moet ik kiezen? Gelukkig voeren alle tankstations in de EU, plus een aantal landen zoals Noorwegen, Turkije, Servië en Zwitserland, sinds vorig jaar gestandaardiseerde stickers die de diverse soorten brandstof aanduiden. De vertrouwde benamingen zullen niet verdwijnen en er verandert ook niets in de aangeboden brandstoffen, maar de stickers moeten vakantiegangers helpen vergissingen te voorkomen. De stickers zijn te vinden op de pomp en op de vulpistolen. Nieuwe auto’s hebben aan de binnenkant van de tankklep een sticker volgens hetzelfde systeem. Zo is direct duidelijk welke brandstof u moet tanken.

Ook handig om mee te nemen in uw caravan: Duct tape, kabelbinders/tie-wraps, een paar houtschroefjes in verschillende maten, stukje stroomdraad, combinatietang, verstelbare sleutel (bahco), siliconenspray, vignetten buitenlandse autosnelwegen, routekaarten, Europees schadeformulier, kentekenbewijs caravan, groene kaart caravan (o.a. in Spanje), veiligheidshesjes, brandblusser/deken en EHBO-doos.

Laat uw caravan voor vertrek checken bij ABS De Autoschadeherstellers

Neem het zekere voor het onzekere en laat uw caravan voor uw vakantie checken bij een van onze vestigingen in Lisse, Nieuwkoop of Noordwijk. Onze vakmensen gaan snel en secuur te werk. Hierdoor kunt u snel op weg met uw caravan naar uw vakantiebestemming! Maak direct een afspraak.

 

Bron: ANWB