skip to Main Content

Autoschade voorkomen tijdens de wintersport

In de voorjaarsvakantie pakken veel Nederlanders de auto (maar liefst 85%) en vertrekken ze naar een skigebied om te genieten van een welverdiende wintersportvakantie. Om optimaal te genieten van de wintersport, is het van belang dat u zich hier goed op voorbereid. Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker als u autoschade wilt voorkomen.

Winterbanden

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar in de meeste wintersportgebieden wel. Het is daarom verstandig om van tevoren te checken of winterbanden verplicht zijn in het gebied waar u op wintersport gaat. Onze vakmensen adviseren om sowieso met winterbanden te vertrekken, want met winterbanden heeft u veel meer grip op de weg bij winters weer. Winterbanden zijn geschikt voor het gebruik op doorgaande wegen, maar gaat u ook rijden op bergwegen? Dan zijn winterbanden alleen niet voldoende.

Sneeuwkettingen

Op bergwegen of wegen die erg glad of besneeuwd zijn, zijn niet veilig genoeg om te berijden met alleen winterbanden. Hier wordt het aangeraden om sneeuwkettingen om uw banden te bevestigen. Sneeuwkettingen zorgen dan voor extra grip en veiligheid. Ziet u een blauw bord met een sneeuwketting? Dan zijn sneeuwkettingen verplicht. Omdat sneeuwkettingen niet van toepassing of verplicht zijn in Nederland is het verstandig om voor uw vertrek de volgende stappen door te lopen:

  • Oefen thuis hoe u de sneeuwkettingen bevestigt.
  • Leg de sneeuwkettingen bovenop de rest van de bagage in de kofferruimte zodat u er makkelijk en snel bij kunt indien de sneeuwkettingen nodig zijn.
  • Gebruik de sneeuwkettingen niet als er geen sneeuw of ijs ligt. Dat verkort de levensduur van de sneeuwkettingen.
  • Monteer de kettingen op een vlakke weg of onderaan de berg.
  • Monteer de sneeuwkettingen op de aangedreven wielen van de auto.
  • Rijd niet harder dan 40 kilometer per uur met sneeuwkettingen.
  • Stop even om te controleren of de sneeuwkettingen nog goed vastzitten als u een paar meter heeft gereden.

“Wist u dat sneeuwkettingen in sommige gebieden verplicht zijn? Als het verplicht is, wordt dit op de wegen aangegeven door een speciaal verkeersbord.”

Ook handig om mee te nemen op wintersport:

√ Veiligheidshesjes
√ Brandblusser
√ Gevarendriehoek
√ Verbanddoos
√ Reservelampjes
√ IJskrabber
√ Antivries voor ruitenwisservloeistof
√ Dekens
√ Startkabel

Toch autoschade opgelopen tijdens de wintersport?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus ook onderweg naar, tijdens of op weg terug van uw wintersportvakantie. Heeft uw auto tijdens uw wintersport autoschade opgelopen? Maak dan direct een afspraak bij één van onze vestigingen, in Lisse, Nieuwkoop of Noordwijk.