skip to Main Content

Bandenspanning; check, check, dubbelcheck

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 60% van de Nederlanders rijdt in een auto met een te lage bandenspanning. Een hoog percentage! Daarnaast weten veel automobilisten niet waarom de juiste bandenspanning zo belangrijk is en dit eigenlijk wordt gecontroleerd. Daar komen wij om de hoek rijden! Wij vertellen u namelijk graag meer over de juiste spanning van uw autobanden. En dat zonder slipgevaar.

Het belang van de juiste bandenspanning

Als uw autobanden niet voldoende zijn opgepompt vervormen ze en krijgen ze minder raakvlak met het wegdek. Dit noemen we ook wel onderspanning. Een autoband kan ook gevuld worden met te veel lucht, wat kan leiden tot een klapband. Wanneer een band hard over een drempel of over een gat in de weg rijdt, krijgt deze een schok te verduren wat schade aan de binnenkant van de autoband veroorzaakt. Overspanning. Door de weg op te gaan met de juiste spanning, heeft u een optimale remweg en is uw wegligging stabieler en dus een stuk veiliger. U verbruikt daarnaast ook nog een stuk minder brandstof en uw autobanden gaan langer mee.

De juiste bandenspanning zorgt ervoor dat…

√ …banden minder snel slijten
√ …u profiteert van goede rijprestaties
√ …u veiliger de weg op gaat
√ …het brandstofgebruik lager ligt

De juiste bandenspanning?

De juiste bandenspanning is jammer genoeg niet voor iedere auto hetzelfde. Toch zijn er verschillende manieren waar u de goede bandenspanning voor uw auto en autobanden kunt vinden, namelijk:

  • In het instructieboekje van uw auto. De juiste bandenspanning wordt aangegeven in bar, bijvoorbeeld 2,0 bar. Vaak staat in het instructieboekje ook vermeld hoe hoog de bandenspanning mag zijn als de auto bijvoorbeeld zwaar is beladen. Dit kan dan 2,2 bar zijn.
  • Aan de binnenkant van het tankklepje of op de sticker aan de binnenzijde van uw bestuurdersportier. Deze sticker is u misschien wel eens opgevallen, maar die zit er dus niet voor niets. In de linkerkolom van de informatiesticker staat de bandmaat. Controleer welke bandenmaat u op verschillende momenten gebruikt onder uw auto. Dit staat op de zijkant van uw autoband. Achter de bandenmaat vindt u de informatie die voor uw banden van toepassing is.

Let wel op dat de juiste bandenspanning anders is voor vier seizoenen-, zomer- en winterbanden. Tel bij de juiste bandenspanning van uw auto 0,2 bar op.

Bandenspanning controleren

Als u eenmaal op de hoogte bent van de juiste bandenspanning voor uw auto, kunt u met een bandenspanningsmeter, bijvoorbeeld bij een tankstation, meten wat de spanning van uw autobanden is op dit moment. Hoe werkt?

Stap 1: Koude banden

Controleer de bandenspanning terwijl uw autobanden nog koud zijn, dus voordat u langer dan 5 kilometer gaat rijden. De spanning stijgt namelijk als de banden warm worden.

Stap 2: Bandenspanning meten

Verwijder het ventieldopje en zet de spanningsmeter op het ventiel. U kunt nu de bandenspanning aflezen op de meter.

Stap 3: Banden bijvullen

Als de spanning van uw autobanden te laag is, dan kunt u de band direct bijvullen. Druk hiervoor de knop of het handvat bij de bandenspanningsmeter in. Doe dit totdat de gewenste spanning is bereikt.

Hulp nodig?

Bent u benieuwd naar de juiste bandenspanning voor uw auto? Of heeft u hulp nodig bij het bijvullen van uw autobanden? Of is uw auto toe aan nieuwe banden? ABS De Autoschadeherstellers staan voor u klaar! Maak een afspraak of kom langs bij een van onze vestigingen in Lisse, Noordwijk of Nieuwkoop.

 

Bron: Kwik-fit