skip to Main Content

Files vermijden… zo doet u dat!

De dagen worden korter en de files juist langer. Het najaar is nu echt begonnen, maar hoe zorgt u er nou voor dat u niet in de file komt te staan onderweg naar werk of huis? Wij geven u vijf tips om minder in de file te staan tijdens de najaars- en winterperiode.

Tip #1: Ga goed voorbereid op weg

Kijk of luister naar de actuele situatie op de weg. Klinkt dat vanzelfsprekend? Uit onderzoek blijkt dat veel automobilisten zonder enige voorkennis in de auto stappen. Als u op de hoogte bent van het laatste filenieuws, kunt u gemakkelijker de files omzeilen. Luister dus voordat u vertrekt en onderweg naar de radio. Zorg er daarnaast ook voor dat uw auto volledig rijklaar is. Zo voorkomt u dat u onderweg stil komt te staan met pech en dus zelf een file veroorzaakt.

Tip #2: Rij buiten de spits om

De ergste files zijn tussen 07:00 tot 09:30 en 16:30 tot 19:00 uur. Vertrek daarom bijvoorbeeld een uurtje eerder of later als dat kan. Het is ook een optie om eerst thuis te werken en daarna naar uw werk te rijden. Of doe eerst wat boodschappen voordat u vanuit werk naar huis vertrekt.

Tip #3: Voeg soepel in

Gooi uw auto niet plotseling naar links of naar rechts aan het begin of aan het einde van de in- of uitvoegstrook. Door deze plotselinge manoeuvre gaan andere auto’s remmen en ontstaat er een schokgolf, die soms kilometers terug nog merkbaar is. Dit wordt ook wel een spookfile genoemd. Rij dus met gepaste snelheid mee met het verkeer op de rijstrook waar u wilt invoegen en voeg dan soepel in.

Tip #4: Blijf op dezelfde rijstrook

Vergelijk het met de rij voor de kassa: als u van rij wisselt, zult u zien dat de rij waar u eerst stond toch ineens veel sneller gaat. Een ongrijpbaar fenomeen, maar zo werkt het in een file ook. De linkerrijstrook lijkt sneller, maar is vaak ook onrustiger. Daardoor loopt de linkerrijstrook vaak als eerste vast en is de kans op kop-staartbotsingen groter. Van rijstrook wisselen is sowieso riskant. Want denkt u ook aan de motorrijders die tussen de files door mogen rijden?

Tip #5: Zorg voor alternatieve routes

Voordat u op weg naar uw bestemming gaat, is het een goede tip om alvast een alternatieve route op te zoeken. Mocht u zien dat er op uw originele route file staat, kunt u de alternatieve route nemen naar uw bestemming. Mocht u een navigatiesysteem hebben die uw route aanpast zodra er een file ontstaat, dan hoeft u natuurlijk niet zelf op zoek naar een alternatieve route.

Snel en veilig op uw werk

Heeft u hulp nodig bij het rijklaar maken van uw auto? Of wilt u zeker weten dat u veilig deelneemt aan het verkeer? Maak dan een afspraak in een van onze vestigingen in Lisse, Noordwijk of Nieuwkoop! Wij helpen u graag veilig op weg!

 

Bron: ANWB