skip to Main Content

Gevaarlijk verkeersgedrag veroorzaakt door autorijden met slippers?

Met warm zomerweer is het heerlijk om op slippers rond te lopen. Als u de weg op gaat voor een boodschap met de auto doet u liever geen dichte schoenen aan, maar kiest u voor luchtige slippers. Sommige mensen rijden zelfs met slippers aan relaxed richting het vakantieadres, maar mag dat eigenlijk wel: autorijden met slippers?

Slippers aan en op pad

Met slippers achter het stuur kruipen mag wel, maar ook weer niet. Hoe dat precies zit? In de wet staat niet wat u wel of niet aan uw voeten mag hebben als bestuurder. Officieel kan dus alles. Zware bergschoenen, sokken, blote voeten, 15 centimeter hoge hakken, laarzen, sandalen en dus ook slippers. Alleen moet u de auto wel goed onder controle hebben en daar wringt het soms wel wat. Er zijn meer dan genoeg mensen die het heerlijk vinden om op blote voeten of op sokken te rijden. Maar heeft u voldoende grip op de pedalen? En kunt u vlot remmen als u hoge hakken of slippers aan heeft? Zo niet, dan brengt u het verkeer in gevaar en dat mag – heel logisch – absoluut niet.

Gevaarlijk verkeersgedrag

Veilig Verkeer Nederland raadt u aan om goede schoenen te dragen tijdens het autorijden. Maar wat zijn goede schoenen? Goede schoenen zijn schoenen met voldoende grip, die u niet belemmeren om snel te kunnen remmen en die niet dubbelklappen. Als u erover nadenkt weet u ook dat u met slippers gemakkelijker van de pedalen kunt glijden of achter een pedaal blijft hangen. Dit kan gevaarlijke verkeerssituaties opleveren en daar is de wet dan wel heel duidelijk in. Het is verboden u zodanig in het verkeer te gedragen dat u andere weggebruikers in gevaar brengt.

Niet volledig verzekerd

Autorijden met slippers en blote voeten is niet handig en verstandig. Met het oog op de veiligheid, maar ook met het oog op uw portemonnee. Want veroorzaakt u met uw slippers aan of op blote voeten een verkeersongeluk, dan vergoedt de verzekeraar vaak alleen de schade van de tegenpartij. Ook als u een WA-plus verzekering heeft. Door auto te rijden met uw slippers loopt u dus al snel een vergoeding van (een deel van) uw eigen autoschade mis.

In het buitenland wél een boete

In Nederland is autorijden met slippers dus niet verboden, maar over de grens kan het u wel degelijk een boete opleveren. In Frankrijk en Spanje – toch vrij populaire vakantielanden voor Nederlanders – kunt u zelfs op een forse boete rekenen als u als slipper-dragende bestuurder een ongeval veroorzaakt. Maakt een boete u niet zoveel uit? Dan vindt u het waarschijnlijk wel belangrijk om schade aan de auto (en de inzittenden) te voorkomen. Vooral op vakantie, want er zit helaas geen ABS Autoherstel Brouwer Lisse, ABS Autoherstel Brouwer Noordwijk of ABS Autoherstel Van der Weijden Nieuwkoop in het buitenland…

We wensen u een fijne én veilige vakantie!

Mocht u toch autoschade oplopen in het buitenland, dan kunt u natuurlijk contact opnemen met een van onze vestigingen (Lisse, Nieuwkoop of Noordwijk). Wij voorzien u graag van advies of plannen direct een afspraak in.

 

Bron: Absoluut.tv