skip to Main Content

In het najaar veilig de weg op

Het najaarsseizoen is weer in volle gang. Het regent steeds vaker, de dagen worden korter en de bladeren vallen van de bomen. Een nieuw seizoen dat ook veel gevaarlijke elementen met zich mee brengt. Dit zijn elementen waar u rekening mee moet houden. Met deze vijf tips kunt u in ieder geval veilig de weg op, ook in het onvoorspelbare najaarsseizoen.

1. Maak uw auto op orde

Voordat u de weg op gaat, is het handig om uw auto goed te laten checken in uw autogarage. Benieuwd naar tips om uw auto helemaal klaar te maken voor autoritten naar bijvoorbeeld uw werk? Bekijk dan dit nieuwsbericht voor een aantal essentiële tips.

2. Controleer uw lampen

Tijdens het najaarsseizoen wordt het op staat later licht en eerder donker. Dit betekent dat de kans steeds groter wordt dat u in het donker rijdt. Het is dan belangrijk dat u goed zichtbaar bent. Controleer daarom goed of al uw lichten goed werken. Zo niet? Maak dan een afspraak in een van onze vestigingen om deze te repareren of vervangen.

3. Goed zicht op de weg

In de overgang naar het najaar begint het ook steeds vaker te regenen. In Nederland is iedereen hier ondertussen wel aan gewend geraakt, maar toch creëert het soms gevaarlijke situaties. Zorg er daarom voor dat uw ruitenwissers naar behoren werken zodat u ten alle tijden goed zicht heeft op de weg.

4. Rijgedrag aanpassen

Gaat u de weg op, houd dan rekening met de weersomstandigheden. Het is algemeen bekend dat het weer in Nederland nogal onvoorspelbaar is. Onverwachte hevige regenval kan zorgen voor slecht zich en bladeren op de weg zorgen voor een langere remweg. Het is dus belangrijk om voldoende afstand van uw voorliggers te nemen. Mocht iemand in uw ogen te langzaam rijden, pas dan ook uw snelheid aan. Alle medeweggebruikers rijden namelijk in dezelfde weersomstandigheden en houden hier rekening mee.

5. Moe? Ga niet rijden!

Het najaar betekent: laagstaande zon, regen, wind en dus meer kans op files. Dit is dus het seizoen om scherp en alert de weg op te gaan. Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat de helft van alle bestuurders wel eens vermoeid achter het stuur zit. Hierdoor is de kans op een ongeluk maar liefst vier keer zo groot, ook bij kortere ritten. In bijna 15 procent van alle ongevallen speelt vermoeidheid een rol. Dat komt neer op zo’n 700 tot 1.000 ernstige ongevallen per jaar. Harde muziek en cafeïne houdende dranken, zoals koffie en energydrank, kunnen helpen om de symptomen van vermoeidheid uit te stellen, maar zijn niet de oplossing. Zorg dus dat u uitgerust de weg op gaat.

Hulp nodig?

Bij ABS De Autoschadeherstellers helpen wij u graag om uw auto helemaal klaar te maken voor het najaarsseizoen. Kom langs in een van onze vestigingen in Lisse, Noordwijk of Nieuwkoop of maak een afspraak!

 

Bron: ANWB & Audiblog