skip to Main Content

Is het al tijd om te wisselen naar winterbanden?

Winterbanden? Ja, winterbanden! Nee, het is nog niet officieel winter, maar in Nederland kan het weer heel snel omslaan. Voordat u het weet rijdt u op een besneeuwde of beijzelde weg. Wist u dat… een beijzelde weg twee keer zo glad is als een besneeuwde weg, vier keer zo glad is als een natte weg en acht keer zo glad is als een droge weg? Met winterbanden heeft u een stuk meer grip en minder slip dan met zomerbanden. Maar wanneer is het tijd om te wisselen naar uw winterbanden? Wij vertellen u alles wat u moet weten over winterbanden.

Waarom winterbanden?

Waarom winterbanden in de winter de beste keuze voor uw auto zijn? Bij temperaturen onder de 7°C hebben zomerbanden minder grip op de weg en een langere remweg. Door de speciale rubbersamenstelling met silica en door de profielopbouw blijven winterbanden langer elastisch en flexibel. Daardoor bieden ze meer grip op zowel droge als natte wegen, bevroren en besneeuwde wegen. Fijne lamellen in het profiel bevorderen het comfort en de afvoer van water of natte sneeuw. Bij sneeuw grijpen deze lamellen zich namelijk als het ware vast in de sneeuw. Door verbeterde grip is de remweg korter en heeft uw auto een betere wegligging. Bovendien vermindert het profiel de kans op aquaplaning. Genoeg redenen dus om in de winter over te gaan op winterbanden.

Winterbanden in het buitenland

Gaat u op vakantie of op wintersport naar het buitenland? Kies dan altijd voor winterbanden onder uw auto. Als u tijdens winterse omstandigheden in het buitenland namelijk niet op winterbanden rijdt, kunt u een boete krijgen, of in het geval van een ongeluk zelfs te maken krijgen met strafrechtelijke vervolging en mede-aansprakelijkheid. In het ergste geval vergoedt uw verzekering hierdoor letselschade niet. De reden? Een auto met zomerbanden heeft minder grip op de weg en heeft een onnodig lange remweg. Bovendien zijn winterbanden in veel (Europese) landen in de winter verplicht. Dus als u met de auto naar een land met winterse omstandigheden gaat, zijn winterbanden altijd de slimste en veiligste keuze.

Vier redenen om voor winterbanden te kiezen

√ Winterbanden zorgen onder gladde omstandigheden voor sterk verbeterde grip en dus voor uw veiligheid.
√ Moderne winterbanden zijn net zo geluidloos en comfortabel als zomerbanden en slijten niet sneller.
√ Met winterbanden heeft u een stuk minder risico op schade aan uw voertuig dan met zomerbanden.
√ In diverse Europese landen is het gebruik van winterbanden verplicht gedurende de wintermaanden.

Wanneer moet u uw winterbanden weer in gebruik nemen?

Voor winterbanden geldt eigenlijk dat ze in gebruik genomen moeten worden in de herfst- en wintermaanden zodra de temperatuur onder de 7°C is. Door de wisselvalligheid is het goed om het weer en de temperaturen in de gaten te houden zodat u op tijd de juiste banden onder uw auto heeft zitten. Winterbanden zijn in de herfst- en wintermaanden eigenlijk onmisbaar.

Zomerbanden wisselen bij ABS De Autoschadeherstellers

Plan nu alvast een afspraak in bij een van de ABS De Autoschadeherstellers locaties in Lisse, Noordwijk of Nieuwkoop om winterbanden onder uw auto te laten zetten. Wij adviseren u graag over de juiste winterbanden voor uw auto. Neem contact met ons op en dan beantwoorden wij uw vragen zo snel mogelijk.

 

Bron: Vakgarage.nl