skip to Main Content

Rijhulpsystemen om autoschade te voorkomen

Steeds meer auto’s zijn voorzien van rijhulpsystemen, ook wel bekend als ADAS, Advanced Driver Assistance Systems. Kort gezegd zijn dit verschillende innovatieve hulpsystemen in auto’s die de automobilist ondersteunen tijdens het rijden. Deze hulpsystemen zijn niet alleen goed voor de veiligheid, maar ook voor het gemak van de bestuurder, het algemene autogebruik en het wegennet. Dit zijn de meest gebruikte ADAS-systemen in Nederland waar vaak autoschade mee wordt voorkomen: parkeerhulpsystemen, Autonomous Emergency Braking en Lane Assist Systems.

Autoschade voorkomen met… parkeerhulpsysteem

62% van de nieuwe auto’s heeft een parkeerhulpsysteem. Parkeerschade is de grootste schadepost in het verkeer. Gelukkig zijn er parkeersensoren in het leven geroepen die dit soort schade helpen voorkomen. Parkeerhulpsystemen variëren van alleen piepjes tot een automatische parkeer assistent. Tijdens het inparkeren detecteert het systeem stilstaande of bewegende objecten rondom de auto. De bestuurder hoort aan het geluid van de piepjes hoeveel ruimte er nog is. Een automatische parkeer assistent neemt het systeem de volledige besturing over.

Autoschade voorkomen met… Autonomous Emergency Braking

45% van de nieuwe auto’s (in 2017) had een Autonomous Emergency Braking systeem. Tegenover 39% een jaar eerder. Dit automatische noodremsysteem houdt het omliggende verkeer in de gaten. Wanneer de bestuurder onvoldoende afstand bewaart, waarschuwt het systeem de bestuurder. Als een auto voor u plotseling afremt, remt het systeem automatisch af. In veel gevallen blijft de impact beperkt en voorkomt het een verkeersongeval. De Europese Unie wil automatische noodremsystemen verplicht maken vanaf 2022.

Autoschade voorkomen met… Lane Assist Systems

Een rijstrookassistent (Lane Assist System) waarschuwt wanneer u geen richtingaanwijzer gebruikt en op een andere rijbaan terechtkomt. Dit gebeurt door middel van een trilling in het stuur of een hard geluid. Dit is een zeer handige functie voor lange ritten op de snelweg.

Schadeherstel bij ABS De Autoschadeherstellers

Beschikt uw auto over rijhulpsystemen? Dan moeten deze eens in de zoveel tijd goed nagekeken worden. Maak een afspraak en kom langs in een van onze vestigingen in Lisse, Nieuwkoop of Noordwijk om uw auto volledig te laten checken. Heeft u toch schade opgelopen? Helaas kan dat natuurlijk gebeuren, maar dat is geen probleem! Onze autoschadeherstellers staan voor u klaar om u weer op weg te helpen.

 

Bron: Absoluut.tv