skip to Main Content

Slijtage aan uw autobanden

Autobanden hebben veel te lijden van het rijden en van weersomstandigheden. Slijtage van de autobanden is normaal, maar te veel slijtage is gevaarlijk. De grip van de banden wordt minder, waarmee de wegligging achteruit gaat. Twijfelt u over het profiel van uw banden? Laat het bij een van onze vestigingen controleren. Wanneer er sprake is van teveel slijtage, dan vervangen en monteren wij uw banden. Daarnaast zorgen wij dat de banden uitgebalanceerd zijn. Onze betrouwbare specialisten helpen u graag en dat tegen een scherpe prijs.

Regelgeving en APK

Standaardonderdeel van de Algemene Periodieke Keuring (APK) zijn de autobanden. Een juiste bandenspanning en genoeg profiel zijn belangrijk voor de veiligheid. De Europese regelgeving kent een slijtagegrens. Bij zomerbanden mag er niet meer dan 1,6 mm. rubber zijn afgesleten op het gehele rolvlak. Bij winterbanden gaat het om maximaal 4 mm. De boetes voor overschrijding van deze slijtagegrens liggen ruim boven de €100, dus ook voor uw portemonnee is het zaak uw banden op tijd te laten controleren.

Voordelen van goede banden

  • Minder snel pech met de autobanden
  • Betere wegligging (ook bij vocht en kou)
  • Betere remprestaties

Levensduur autobanden

De gemiddelde levensduur van een autoband is 35.000 tot 50.000 kilometer. Uiteraard zijn er vele factoren die bepalen na hoeveel kilometer uw band versleten is:

  • De kwaliteit van de autoband. Duurdere banden zijn over het algemeen van een hogere kwaliteit.
  • Het rijgedrag. De rustige bestuurder zal langer met zijn banden doen dan de bestuurder die snel optrekt en graag scherp door de bocht gaat.
  • De bandenspanning. Controleer deze geregeld en zorg altijd voor de juiste spanning.
  • De auto. Een zwaardere auto vraagt meer van de banden, ook meer PK’s zorgen voor snellere slijtage.

Controleer uw autobanden zelf

Er zijn methodes waarbij u eenvoudig ziet hoe het met het profiel van uw autoband staat. Met een muntstuk of een profieldieptemeter controleert u dit gewoon thuis. Het profiel van een zomerband kan gecontroleerd worden met een 1 euromunt. Als u door het profiel rolt, mogen de op de rand gegraveerde sterren niet zichtbaar zijn. Voor een winterband gebruikt u een 2 euromunt. De zilverkleurige buitenrand mag niet buiten de groef steken, anders moet de band vervangen worden. Een profieldieptemeter is verkrijgbaar bij verschillende (web)winkels.

Belangrijk te vermelden dat vooral de test met het muntstuk slechts een indicatie is. Voor een volledige en officiële controle maakt u een afspraak bij een vestiging bij u in de buurt.