skip to Main Content

Tips: veiliger op autovakantie

Gaat u deze zomer met de auto op vakantie? Bereid u dan goed voor… De zomervakantie komt er alweer aan en net als ieder jaar vertrekken veel mensen dan met de auto richting een zonnige vakantiebestemming. Het laatste wat u tijdens deze autovakantie wilt, is onderweg schade oplopen. Maar waar kunt u op letten om dit te voorkomen? Wij delen ter voorbereiding een paar tips!

Zorg voor een topconditie

Natuurlijk zorgt u ervoor dat uw auto in topconditie is. Winterbanden vervangen voor zomerbanden. Alle vloeistoffen goed bijgevuld. De lichten gecheckt… Maar vergeet uzelf ook niet; als bestuurder moet u zelf ook in vorm zijn. Als u te vermoeid aan een lange reis begint, presteert u minder goed achter het stuur. Uit onderzoek van Shell in samenwerking met Goldsmiths, University of London en Improof Research bleek laatst zelfs dat u minder goed rijdt als u honger of dorst heeft. Zorg daarom goed voor uzelf!

Geef uw airco een servicebeurt

Een optimaal werkende airco in uw auto is natuurlijk onmisbaar tijdens de zomer. Uw reisgenoten zijn een stuk gezelliger als de temperatuur aangenaam blijft en ook de bestuurder blijft fris en alert. Bijna iedereen heeft een airco in de auto, maar niet veel mensen denken aan een servicebeurt. En het is zeker aan te raden die eens in de twee jaar uit te voeren.

Vertrek op een heerlijke grijze dag

Nu heeft u het weer natuurlijk niet in de hand, maar als u kunt kiezen… uit het onderzoek blijkt ook dat een grijze dag een beheerst rijgedrag bevordert. Ook blijkt dat hoe meer bewolking er is, hoe soepeler de rit verloopt. Hierbij wordt dus minder abrupt geremd en rustiger opgetrokken en dat is een stuk veiliger. Is het ‘helaas’ heerlijk zonnig als u op pad gaat, let dan vooral zelf extra goed op uw rijgedrag. Vooral bij een laaghangende zon.

Bereid u voor op een laaghangende zon

In de zomer is er vaak vroeg op de ochtend of laat in de middag sprake van een laaghangende zon. Lekker zo’n zonnetje, maar niet als het u zo verblind. Zorg er dus voor dat u altijd een zonnebril bij u heeft als u op pad gaat. Of stop voor de zekerheid een reserve exemplaar in het dashboardkastje. Met de zon vol op de voorruit merkt u vaak ook pas hoe vies die is en hoeveel last u daarvan heeft. Maak uw ruiten dus goed schoon en hou ze onderweg schoon. Vergeet de binnenkant en de achterruit niet!

Speel goed in op de omstandigheden

Deze tip geldt eigenlijk voor elk jaargetijde en elk moment dat u de auto instapt: hou rekening met de weersomstandigheden, met de drukte op de weg en andere weggebruikers. Is het drukker, schijnt de zon fel? Matig dan uw snelheid waar nodig en rem niet te abrupt. Misschien heeft u wel een super zonnebril waardoor u geen last van die laaghangende zon heeft, maar is de automobilist achter u ‘m even vergeten.

We hopen dat u een fantastische én veilige zomer heeft!