skip to Main Content

Veilig op weg met de caravan

Rijden met een caravan is iets dat u niet dagelijks doet. Manoeuvreren op een vol parkeerterrein of krappe campingplaats kan dus zomaar resulteren in een krasje, deukje of schaafplek. Met deze tips helpen wij u schade aan uw caravan te voorkomen en gaat u veilig op weg naar uw vakantiebestemming.

Vervang uw banden

Behalve schaafplekken is een klapband ook een veelvoorkomende schade bij caravans. Banden die tot op de draad versleten zijn, zullen bij een caravan niet snel voorkomen. Er wordt simpelweg niet zo vaak met een caravan gereden als met uw auto. Maar doordat caravans lang stilstaan, worden de banden wel sneller poreus. Het is daarom aan te raden om elke zes jaar de banden van uw caravan te vervangen.

Let op met laden

We willen het liefst zo veel mogelijk meenemen op vakantie. Een caravan wordt daarom al snel te zwaar geladen. Neemt u bijvoorbeeld elektrische fietsen mee? Die zijn al een stuk zwaarder dan gewone fietsen. De beste plek daarvoor is dan ook achterop de auto. Zoals het ook beter is om eigenlijk alle zware lading in de auto te vervoeren. De caravan is geen bestelbus die gemaakt is om zware materialen te vervoeren. Ga daarom ook niet op weg met volle waterreservoirs.

Toch ontkomt u er niet aan om bagage in de caravan mee te nemen. Kies voor de lichtere spullen, verdeel de lading goed en zorg dat het niet gaat schuiven. Dat voorkomt slingeren.

Onderhoudsbeurten inplannen

Door het weinige gebruik van een caravan, is de kans groter dat u pas onderweg doorkrijgt dat er iets mis is. Plan daarom regelmatig een onderhoudsbeurt in zodat u met een gerust hart de weg op kunt.

Let op de kogeldruk

Dit is het gewicht dat de trekhaak verticaal belast. Het is per type caravan, trekhaak en auto verschillend. Houd u altijd aan de laagste maximale kogeldruk van deze drie, dan voorkomt u slingeren. De kogeldruk meet u met speciale meters, of met een gewone personenweegschaal.

U kunt de kogeldruk vrij eenvoudig aanpassen door de bagage in de caravan anders te verdelen. Verplaats de gasflessen niet ivm de veiligheid. Houd ook rekening met belading van de disselbak en de plek van het reservewiel.

Even een proefritje… 

Neem voor vertrek de tijd voor een proefritje. Zeker als u voor de eerste keer met een caravan op pad gaat! U went dan niet alleen aan een andere rijstijl, maar hebt ook de gelegenheid meteen te checken of u geen rare geluiden hoort of vreemde afwijkingen opmerkt.

Oefen alvast een keer met het verwisselen van een band van de caravan. In veel gevallen is er bijvoorbeeld geen aparte caravankrik en ook de kriksteunen ontbreken bij veel caravans. Als u het al een keer gedaan heeft, bent u sneller weer op weg. En hoe eerder u weer op weg bent, hoe veiliger.

Wij wensen u in ieder geval alvast een hele fijne vakantie!

 

Bron: ABS Autoherstel