skip to Main Content

Voorkom autoschade in de winter!

Wist u dat de kans op autoschade in de winter bijna 60% hoger is dan in de zomer? Dat is een zeer hoog percentage. In de winter zijn verschillende oorzaken die de meeste autoschade veroorzaken. Welke oorzaken zijn dit, wat zijn de meest voorkomende autoschades en hoe voorkomt u autoschade in de winter?

Oorzaken van autoschade in de winter

Het weer tijdens de winter kan in Nederland nogal verschillen. Sommige dagen is het bijna 15 graden en andere dagen vriest het en staat het op het punt om te sneeuwen. Het is dus zeker van belang om de weersvoorspellingen tijdens de winter goed in de gaten te houden. De weg kan glad zijn, er kan sneeuw zijn gevallen, het kan regenen, vaak rijdt u toch in het donker en heeft u te maken met een laagstaande zon. Allerlei weersomstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat het toch een stuk minder veilig op de weg is.

Meest voorkomende autoschade in de winter

Tijdens de winter zijn er een aantal autoschades die het meeste voorkomen, namelijk: eenzijdige aanrijding, parkeerschade, botsing met een andere auto, kop/staartbotsing en ruitschade.

  • Eenzijdige aanrijding: In de wintermaanden is de kans groter dat een auto van de weg raakt, in een slip komt en tegen een boom of vangrail aanbotst. Dit kan komen door bijvoorbeeld mist, gladheid of een laagstaande zon. Hierbij wordt gesproken van een eenzijdige aanrijding.
  • Parkeerschade: Door gladheid is de kans groter dat u bij het inparkeren doorglijdt en bijvoorbeeld tegen een andere geparkeerde auto of een paaltje aankomt.
  • Botsing met een andere auto: Zodra wordt gewaarschuwd voor gladheid op de wegen, is het goed hier rekening mee te houden. Het lijkt misschien niet zo, maar gladheid op de weg kan erg verraderlijk zijn, waardoor u kan doorschieten en tegen een andere auto kan aanbotsen.
  • Kop/staartbotsing: Op een gladde weg is de remweg anders dan u gewend bent. Houd bij het rijden met gladheid, mist, laagstaande zon en sneeuw voldoende afstand. Zo kunt u beter anticiperen.
  • Ruitschade: Door het bevriezen van het wegdek, kunnen er gaten in het asfalt ontstaan. Door over deze gaten heen te rijden, kunnen de losgekomen deeltjes voor steenslag zorgen. Voor u het weet heeft u een ster of pit in uw voorruit.

Autoschade voorkomen

Gelukkig zijn er ook manieren om autoschade in de winter te voorkomen.

  1. Wissel naar winterbanden: Met winterbanden heeft u veel meer grip op de weg tijdens de winterse maanden.
  2. Rij voorzichtig: Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar sommige automobilisten rijden toch nog zeer roekeloos bij winters weer.
  3. Ga voorbereid op weg: Bekijk van tevoren de weersvoorspellingen en verkeersinformatie. Zo weet u wat u kunt verwachten en eventueel kiezen voor een alternatieve route om bijvoorbeeld files te vermijden.
  4. Houd voldoende afstand: De regel is om twee seconden tussen u en uw voorganger aan te houden. Bij gladheid is het verstandig om deze afstand te verdubbelen naar vier seconden. Zo heeft u voldoende ruimte om te anticiperen.
  5. Kijk vooruit: Met gladde wegen is het zeer van belang dat u tijdig kunt reageren op het gedrag van andere automobilisten. Kijk dus verder vooruit dan u normaal gewend bent.

Toch autoschade opgelopen in de Bollenstreek? ABS De Autoschadeherstellers staan voor u klaar!

Heeft u toch door de winterse weersomstandigheden autoschade opgelopen? Dan kunt u bij één van onze vestigingen in de Bollenstreek, Lisse, Nieuwkoop of Noordwijk, een afspraak maken om de autoschade te herstellen. Bij ons kunt u altijd terecht voor een vakkundige en snelle reparatie.