skip to Main Content

Zuiniger autorijden? Check onze vijf tips!

Zuinig rijden loont altijd. Of u nu rijdt in een benzine, diesel of elektrische auto. Door uw rijstijl aan te passen, bespaart u gemakkelijk 10% brandstof en kan dit zelfs oplopen tot wel 30%. Dat tikt behoorlijk aan! Naast dat u met zuinig rijden geld bespaart, zorgt het er ook voor dat uw auto langer meegaat. Op welke manieren kunt u zuiniger rijden? Onze autoschadeherstellers geven u vijf tips!

1. Schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling

Hoe lager het toerental van de motor, hoe minder brandstof wordt verbruikt. En dat effect is groot! Zou u eenzelfde snelheid niet in de tweede versnelling, maar in de vijfde versnelling rijden, dan kan dat 50% schelen in het brandstofverbruik. Wat u het beste kunt doen? 50 km/uur in de vierde versnelling rijden en vanaf 70 km/uur naar de vijfde versnelling schakelen. Vanaf 2.000 toeren kunt u al naar de volgende versnelling schakelen. Te vroeg opschakelen, als de motor nog niet ‘trekt’, is niet handig. Dat kan de motor vervuilen en zo schade aan uw auto veroorzaken.

2. Langer dan een minuut stilstaan? Zet de motor af!

Moet u wachten voor een brug of een spoorwegovergang? Zet dan uw motor uit. Ook als de motor stationair draait, verbruikt deze flink wat brandstof. Als u langer dan een minuut stilstaat, is het al de moeite waard. En het scheelt flink in de uitlaatgassen. Nieuwere auto’s hebben een start-stopsysteem die dit automatisch doet, maar ook in oudere auto’s kunt u er eentje laten inbouwen. Dat kan zeker lonend zijn.

3. Houd de banden op spanning

Een heikel punt… want wie controleert netjes elke maand zijn bandenspanning? Toch is het de moeite waard. Maar liefst 60% van de auto’s rijdt rond met te lage bandenspanning. Denk aan dat heerlijke gevoel als u wegfietst op vers opgepompte fietsbanden. Voor uw auto is het niet anders. Een te lage bandenspanning zorgt voor extra brandstofverbruik, meer slijtage, meer lawaai en meer uitstoot. Ook de remweg wordt er langer door. Alle banden lopen langzaam leeg. Meet de bandenspanning binnen 3 km na vertrek, als de banden nog niet zijn opgewarmd.

4. Gebruik de airco alleen als het écht nodig is

Met een ingeschakelde airco verbruikt u maar liefst 25-30% meer brandstof. Bovendien kan de airco de uitstoot van een auto zelfs meer dan verdubbelen. Gebruik uw airco daarom niet tijdens stadsritten. Rijd in de zomer eerst een paar minuten met open raam en zet dan pas de airco aan. Zet de airco niet op vol vermogen en voorkom verstopping van de luchtinlaten.

5. Parkeer in de rijrichting waarin u vertrekt

Als een warme motor zuiniger loopt (en veel minder uitstoot geeft), is het een goed idee om uw auto altijd zo te parkeren dat u meteen in de goede richting weg kunt rijden. Dan hoeft u niet te keren met een koude motor.

ABS De Autoschadeherstellers adviseren u graag!

Bent u benieuwd hoe u nog zuiniger kunt rijden? Of heeft u schade aan uw auto die u wilt laten herstellen? Geen probleem! Onze ABS De Autoschadeherstellers helpen u graag. Maak een afspraak bij een vestiging bij u in de buurt, in Lisse, Noordwijk of Nieuwkoop, zodat u weer veilig en zuinig op weg kan.

 

Bron: Nudge